Postoji mnogo toga u našem svakodnevnom životu gde pravimo kompromis sa kvalitetom i kupujemo nešto jefinije da bismo uštedeli. Ali kada je reč o izboru nečega na čemu ćemo provesti skoro jednu trećinu našeg života, tu ne sme nikako biti kompromisa.

Kupovina kvalitetne posteljine može se činiti kao skupa investicija, ali ako vam kvalitetna posteljina može pomoći da bolje spavate noću, onda nijedna cena nije previsoka. S obzirom na činjenicu da posteljina može da utiče na sam kvalitet vašeg života, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći pri izboru. 

Udobnost zavisi od materijala

Najvažniji faktor koji određuje kvalitet posteljine jeste kvalitet materijala od kojeg je napravljena. Rasprostranjeno je mišljenje da je posteljina napravljena od egipatskog pamuka i prima pamuka najbolja u smislu komfora i udobnosti. Naravno, ako ipak niste raspoloženi da kupujete baš najskuplju posteljinu, možete razmotriti i ostale vrste pamuka.

Na našem tržištu moguće je naći različite vrste posteljine: pamučna posteljina, krep posteljina, damast posteljina itd.

Osim kvaliteta, postarajte se da izaberete posteljinu koja odgovara dekoru vaše sobe u smislu dizajna i boja. Izaberite nešto što ima odgovarajući balans imeđu kvaliteta, stila i cene.

Kad god kupujete novu posteljinu, zapamtite da je pamuk uvek najbolja opcija. Veštačke tkanine kao poliester su neudobne, ne baš dugotrajne i mogu vam lako priuštiti noćne more u krevetu umesto udobnog sna.

Dobra posteljina može napraviti ogromnu razliku u vašem životu, jer će te se buditi svako jutro odmoreni i spremni da se suočite sa izazovima novog dana. Zato ipak razmišljajte o kvalitetu pre cene kada birate posteljinu.

  

Ćebe je deo inventara kreveta; u principu veliko pravougaono parče tkanine, čija je namena da čuva toplotu tela koje se nalazi ispod njega, specijalno za vreme spavanja. Ćebad se razlikuju od plahti po materijalu od koga su napravljena, kao i po svojoj debljini i nameni. Najdeblja plahta je još uvek tanja i lakša od ćebeta, zbog toga što je njena namena da poboljša higijenu i pruži udobnost i estetiku, a ne toplotu poput ćebeadi. Ćebad se dele na mnogo vrsta, zavisno od njihovih dimenzija, debljine, konstrukcije i materijala kojim mogu biti ispunjena. Materijal koji se tradicionalno koristio za izradu ćebadi je vuna a plahta od pamuka koji manje iritira kožu. Danas se uveliko koriste veštačke tkanine za izradu oba ova rekvizita.