Osobe koje spavaju manje od šest sati noću izložene su čak 12 odsto većoj opasnosti od prevremene smrti u odnosu na one koje spavaju između šest i osam časova, pokazali su rezultati istraživanja britanskih naučnika.

Grupa britanskih naučnika sa Univerziteta u Vorviku nakon opsežne studije došla je do zaključka da je vreme koje čovek provodi spavajući u direktnoj vezi sa rizikom od prevremene smrti.

Rezultati su potvrdili sumnje naučnika da su osobe koje provode spavajući manje od šest sati dnevno izložene 12 odsto većoj opasnosti od prevremene smrti u odnosu na one koje spavaju između šest i osam časova.

Naučnici su došli do tih rezultata analizirajući 16 istraživanja sprovedenih u Velikoj Britaniji, SAD, kao i u istočnoazijskim i evropskim zemljama na 1,3 miliona ljudi koji su pod kontrolom 25 godina, tokom kojih je među njima registrovano više od 100.000 smrtnih slučajeva.

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da je učestao predugačak san (više od devet časova noću) razlog za oprez, navedeno je u saopštenju stručnjaka Univerziteta u Vorviku.

Predugačak san, kako je istaknuto u saopštenju, ne povećava sam po sebi opasnost od smrtnosti, ali može da bude pokazatelj nekog teškog i potencijalno smrtonosnog oboljenja.

„Prekratak san može da bude uzrok nekog oboljenja, dok predugačak može da predstavlja simptom određene bolesti", rezimirao je u saopštenju profesor Fračesko Kapućio, rukovodilac programa „San, zdravlje i društvo" pri Univerzitetu u Vorviku.

„Redovno spavanje između šest i osam časova tokom noći moglo bi da bude idealno po zdravlje", ocenio je Kapućio.

Prema njegovim rečima, osobe koje malo spavaju mogu da obole od dijabetesa, da dobiju visok krvni pritisak, povišen holesterol ili da postanu gojazne.

 

„Smatramo da je veza između malo sna i oboljenja prouzrokovana nizom hormonalnih i metabolitičkih mehanizama", naglasio je Kapućio podsećajući da nas društvena zajednica prosto „gura" da spavamo sve manje i manje.