Meni

Malo sna - veliki rizik po zdravlje

Malo sna - veliki rizik po zdravlje

Osobe koje spavaju manje od šest sati noću izložene su čak 12 odsto većoj opasnosti od prevremene smrti u odnosu na one koje spavaju između šest i osam časova, pokazali su rezultati istraživanja britanskih naučnika.

Grupa britanskih naučnika sa Univerziteta u Vorviku nakon opsežne studije došla je do zaključka da je vreme koje čovek provodi spavajući u direktnoj vezi sa rizikom od prevremene smrti.

Rezultati su potvrdili sumnje naučnika da su osobe koje provode spavajući manje od šest sati dnevno izložene 12 odsto većoj opasnosti od prevremene smrti u odnosu na one koje spavaju između šest i osam časova.

Naučnici su došli do tih rezultata analizirajući 16 istraživanja sprovedenih u Velikoj Britaniji, SAD, kao i u istočnoazijskim i evropskim zemljama na 1,3 miliona ljudi koji su pod kontrolom 25 godina, tokom kojih je među njima registrovano više od 100.000 smrtnih slučajeva.

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da je učestao predugačak san (više od devet časova noću) razlog za oprez, navedeno je u saopštenju stručnjaka Univerziteta u Vorviku.

Predugačak san, kako je istaknuto u saopštenju, ne povećava sam po sebi opasnost od smrtnosti, ali može da bude pokazatelj nekog teškog i potencijalno smrtonosnog oboljenja.

„Prekratak san može da bude uzrok nekog oboljenja, dok predugačak može da predstavlja simptom određene bolesti", rezimirao je u saopštenju profesor Fračesko Kapućio, rukovodilac programa „San, zdravlje i društvo" pri Univerzitetu u Vorviku.

„Redovno spavanje između šest i osam časova tokom noći moglo bi da bude idealno po zdravlje", ocenio je Kapućio.

Prema njegovim rečima, osobe koje malo spavaju mogu da obole od dijabetesa, da dobiju visok krvni pritisak, povišen holesterol ili da postanu gojazne.

 

„Smatramo da je veza između malo sna i oboljenja prouzrokovana nizom hormonalnih i metabolitičkih mehanizama", naglasio je Kapućio podsećajući da nas društvena zajednica prosto „gura" da spavamo sve manje i manje.

Sve podatke koje unosite na našoj online prodavnici koristimo isključivo u našoj kompaniji tako da možete biti bezbedni da Vaše podatke nećemo davati trećim licima. Nastojimo da što realnije prikažemo sve proizvode, odstupanje je moguće. Zabranjeno je kopiranje i preuzimanje bilo kog dela internet prezentacije.

Copyright 2020 Numera doo. All Rights Reserved. Web development:CMS by Global Webmasters - Izrada internet prodavnice i SEO by www.wbsdigital.com

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića. Politka kolačića | Politika privatnosti
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing